16 January 2011

Enligt Robert Musil så påstår Nietzsche att det är ett tecken på svaghet när en konstnär sysselsätter sig alltför mycket med den moraliska sidan av konsten, och tanken slår mig hur konstnärligt och estetiskt robust i så fall Joel Peter Witkin måste vara - - -

2 comments:

  1. Fast handlar det inte om moral ändå, när han hela tiden ska utmana och provocera? Bara för att det eventuellt inte är "god moral" är det ju ändå ett medvetet förhållningssätt till moral och normer, nästan en besatthet?

    ReplyDelete
  2. Men fackuttrycket "moralisk" är väl ändå en slags resumé av vad som anses som gott leverne, god sed för människan - och visst, ja, handlar det om moral eftersom han sätter den (moralen) i fråga genom att uttrycka sig som han gör. Även en omoralisk människa har ju en moral, (nu syftar jag inte på något sätt att Joel-Peter Witkin skulle vara en omoralisk människa), en människa som är helt utan moral skulle vara amoralisk. Jag inser nu att jag missbrukat termen.

    Men I det här fallet tolkade jag väl lite hastigt Nietszches "moral" som den väna sidan av konsten, den enkla vägen att gå för att göra sin konst omtyckt och således, enligt honom, den svaga vägen.

    ReplyDelete

The definition of madness