14 March 2010

poor boy, minor key
Bussresa

Det är de bristande rösterna i huvudet som gör att han längtar efter en smutsig glasruta inramad av en hel buss - att se ut genom - Känslan av att för första gången vara den som sitter under luppen, och väntan på att bli bedömd när universum stirrar tillbaks med sitt stora öga och natthimmelen granskar hans kropp, de infernaliska tankarna därinne. Och någonstans på andra sidan jorden sitter någon - likt honom- och bara väntar på det natten har dem att erbjuda. Inte särskilt mycket, kan man tycka efter att ha klivit av bussen och halkat sin väg ifrån stationen. Men den här natten gav honom något så enkelt som en snöklädd äng att vila kroppen mot för en stund. En snöklädd äng fick agera lakan och säng, och en stjärnbeströdd himmel som var bättre än alla tak han sovit under. Han låg där ett tag och försökte tänka bort kylan som så förrädiskt smög in i jackärmen, tills den häftigt bet tag i honom och fick honom att plötsligt resa sig upp. Kanske var den bitter för att den visste att den var nära utplåning, det är ju faktiskt mars. Och kanske var det vinterns sätt att sparka tillbaks på honom efter alla svordomar och onda blickar han så ritualiserat givit den. I vilket fall så förtjänade han det med största sannolikhet och han tackade för den här gången. Det hade varit givande och han hade fått många tankar tänkta - vem skulle annars ha haft tanken att tänka på just det som han tänkt på? En natt som inte gjort honom mer (o)klok än han redan varit kunde uppenbarligen vara oerhört tillfredsställande på sitt sätt iallafall, och han rörde sig hemåt.
Sitt tomma hus förvandlade han snart till en seglats på de sju haven, efter att han lärt sig konsten hur man stänger av omvärlden för att ägna all sin koncentration åt dagdrömmerier. Det hade visat sig väldigt användbart på senaste tiden, att kunna förvandla till exempel poänglösa mediekommunikationslektioner till midsommarnattsdrömmar är nämligen ett väldigt förtjusande sätt att lägga ner sin tid på.
Sedan behövde han inte koncentrera sig så värst på att stänga av omvärlden, för jag somnade nämligen väldigt kort där efter och helt utan problem.

No comments:

Post a Comment

The definition of madness